بررسی گوشی سامسونگ گلکسی s20 اولترا
ر سال 2020 همه شرکت های اسمارت فونی به دنبال رونمایی ایده های بسیار عالی خود هستند و عصر تکنولوژی را جذاب تر از هر وقت دیگری کرده اند. یکی از این شرکت های بی نظیر شرکت کره ای سامسونگ می باشد که با رونمایی 3 گوشی s20، S20 پلاس و S20 اولترا فضای رقابتی را برای دیگر شرکت ها سخت کرد. ما در این مقاله قصد داریم شما را با گوشی S20 اولترا آشنا کنیم.
بررسی گوشی S20 اولترا
طراحی ظاهری
در بخش قبل کلی سخنرانی کردم تا بگویم که طراحی گوشیها نیاز به یک تغییر و تحول اساسی دارد اما خب تا رسیدن به آن نقطه هنوز کمی فاصله داریم؛ پس بهتر است به سراغ غول خوش قد و بالای خودمان برویم. سامسونگ گلکسی S20 اولترا یک گوشی خاص است که طبق روال معمول، خاص بودنش به دوربین آن باز میگردد.
اولین لحظهای که این پرچمدار جدید را در دست گرفتم، هیکل بزرگ، وزن سنگین و از همه مهمتر ساختار عجیب دوربین آن حسابی خودنمایی میکرد. چهار دوربین به همراه فلش الایدی در یک قاب بزرگ مستطیل شکل همچون سپر کاپیتان آمریکا در جلوی S20 اولترا قرار گرفتهاند و هر ضربهای که بخواهد به آن وارد شود، بایستی از این قاب مستطیل شکل عبور کند!وقتی شما یک گوشی با نمایشگر 6.9 اینچی به همراه باتری 5000 میلیآمپری دارید، پس وجود وزن 222 گرمی هم چندان دور از ذهن نخواهد بود، امری که سبب میشد تا در استفادههای طولانی مدت، کم کم جلو بازوی قدرتمندی پیدا کنید و برای حفظ تناسب اندام، بهتر است با گوشی کمی هم پشت بازو بزنید!
کلید پاور در سمت راست قرار گرفته و در بالای آن دکمه یکپارچه صدا قرار دارد. خوشبختانه خبری از کلید اختصاصی بیکسبی نیست اما همین دکمه را اگر نگاه دارید، دوباره در جلوی چشمانتان ظاهر میشود، مگر آنکه عملکرد این کلید را در تنظیمات عوض کنید.به علت وجود باکس بزرگ دوربین، وقتی S20 اولترا را بر روی سطح صافی چون میز قرار دهید، مانند خودرویی که در زیرش جک قرار گرفته، سطح بالایی آن کمی ارتفاع بیشتری بهخود گرفته و با برخورد دست به آن، کاملا لق میزند. با آنکه به شخصه خیلی به داشتن کاور برای گوشیها اعتقادی ندارم اما توصیه میکنم برای این پرچمدار جدید حتما از یک محافظ مناسب استفاده کنید. جثه بزرگ، وزن سنگین، باکس دوربین و نمایشگر رعنا سبب میشود تا اگر این انتقام جو در اثر کوچکترین خطا از دست شما افتاده و پهن زمین شود، احتمالا اشکتان نیز به همراهش جاری شده و جرات نکنید گوشی 1400 دلاری را بردارید، چرا که این کاپیتان آمریکایی ما بدون یک سپر واقعی، شانس چندانی برای بقا در سقوط از ارتفاع ندارد!
نمایشگر
نمایشگر بخش ساده و در عین حال پیچیده بررسی یک محصول از سامسونگ است. خب به راحتی شما می دانید که این بهترین نمایشگری است که تولید شده و روی یک موبایل استفاده می شود اما باید بدانید که هیچ وقت این موضوع نباید در نقد آن تاثیر بگذارد. در حقیقت شما هر نسل باید بتوانید ببینید که آیا این نمایشگر که گوش عالم را کر کرده است، مشکلی دارد یا نه؟
اجازه بدهید با نقاط مثبت آغاز کنم. بزرگ، کم حاشیه، رنگ های دقیق در حالت Natural تنظیمات نمایشگر، گسترده دینامیکی وسیع پنل و البته رفرش ریت 120 هرتز همه چیز را برای شما تکمیل می کند تا یک تجربه جذاب را داشته باشید.در حقیقت نمایشگر 120 هرتز بیشترین چیزی است که در گلکسی اس 20 اولترا در طول روز آن را دوست خواهید داشت. به هر حال دوربین یا پیشرفت های داخلی مواردی است که کمتر در طول روز به کار می آید و در موارد خاص شاید به آن برخورد کنید اما اینجا در هر سوایپ می تواند متوجه شوید که آه خدای من، من دیگر موبایل 60 هرتزی نخواهم خرید!
یک نکته مهم این است که وقتی شما سامسونگ گلکسی S20 اولترا را روشن می کنید بنا به هر دلیل این شرکت تصمیم گرفته تنظیمات نمایشگر را روی رفرش ریت 60 هرتز قرار بدهد. پس اگر این دستگاه یا دیگر برادرانش را خریدید یادتان باشد که تنظیمات نمایشگر با به 120 هرتز تغییر دهید.
اگر طرفدار رنگ های طبیعی هستید و می خواهید محتوا را صحیح ببینید، اکیدا توصیه می کنم تنظیمات نمایشگر را روی حالت Natural قرار بدهید. در این حالت البته اگر بخواهید؛ محتوای گالری و یا پخش ویدیو با رنگ های جذاب تر نمایش داده خواهد شد. اگر هم طرفدار رنگ های شادابتر هستید می توانید روی حالت Vivid که به صورت پیش فرض قرار گرفته، بمانید.
رزلوشن QHD+ پنل این نمایشگر با وجود اینکه محتوا روی FHD+ در حالت 120 هرتز (فعلا اینطور است) پردازش می شوند اما در شارپ بودن تصویر تاثیر بسزایی دارد. نمایشگر همیشه روشن یا AOD ویژگی جذاب دیگری است که به گلکسی S20 اولترا ارث رسیده و شخصا آن را خیلی کاربری می دانم.
دوربین
شاید گزاف نباشد که بگوییم مهمترین ویژگی پرچمدار غولپیکر سامسونگ دوربین آن است. البته باید در نظر داشته باشید که دوربین گلکسی اس 20 اولترا فلسفهای به غایت متفاوت از دو نسخه دیگر گلکسی اس 20 دارد و سامسونگ در آن از سنسورهایی کاملاً متفاوت استفاده کرده است. در واقع تنها وجه اشتراک این سه مدل سنسور اولترا واید 12 مگاپیکسلی است که باعث میشود در هر سه گوشی بتوانید عکسهای فوق عریض یکسانی بگیرید.
دوربین اصلی این گوشی که با فناوری اختصاصی ISOCELL Bright HM1 سامسونگ ساخته شده حسگری جدید با 108 میلیون پیکسل 0.8 میکرومتری است که فضایی مستطیلی به قطر 1/1.33 اینچ را در ماژول دوربین اشغال میکند. این سنسور را باید بزرگترین سنسور استفاده شده در گوشیهای سامسونگ از حیث تعداد و تراکم پیکسل دانست که تواناییهای متعددی دارد.
پیکسلهای این سنسور با تکنیک ISOCELL Plus در کنار یکدیگر جای گرفتهاند که خود فناوری بسیار کارآمدی برای کاهش پاشیدگی و پخش شدن فوتونهای وارده به پیکسل با اعمال ایزولاسیون بین هر دو سابپیکسل در کنار هم است.
وجود 108 میلیون پیکسل این امکان را به سامسونگ میدهد که در ابعادی تا 3 برابر بزرگتر از سنسورهای معمولی دیگر، بتواند از فناوری موسوم به Nona Binning استفاده کند. Nona Binning در واقع نوع ارتقا یافته فناوری TetraPixel است که از دو سال پیش در گوشیهای هوشمند استفاده میشد و به سنسورهای با رزولوشن بالا این اجازه را میداد تا بتوان با ساخته آرایههای 2x2، هر 4 پیکسل سنسور را به یک پیکسل واحده ترکیب کرد. فناوری جدید حالا امکان وارد کردن 1.5 برابری فوتونها به هر سابپیکسل را میدهد که نتیجه آن تصاویری بسیار روشنتر و دقیقتر در ثبت رنگها خواهد بود.
این فناوری به پردازنده تصویر اجازه میدهد هر 9 پیکسل را به یک پیکسل منفرد تبدیل کرده و ابعاد پیکسل واحده جدید را از 0.8 میکرون قبلی به 2.4 میکرون با 12 مگاپیکسل رزولوشن برساند.
سخت افزار
وقتی شما چیپستی دارید که به کمک آن ویدیوهایی با رزولوشن 8K گرفته میشود، پس بدانید چه قدرتی در بطن دستگاه کار گذاشته شده و از همین الان کلاهتان را به افتخار این هالک شگفت انگیز از سر بردارید. طبق روال چند سال اخیر، سری گلکسی S با دو چیپست اسنپدراگون 865 و اگزینوس 990 عرضه میشود که خاورمیانه و ایران، منزلگاه اگزینوس است، پس به کالبدشکافی این چیپست قدرتمند میپردازیم.
کارآیی تراشه اگزینوس 990 جهش چشمگیر 20 درصدی را تجربه نموده است. این پدیده از بهکارگیری CPU با پیکرهبندی خوشهای سهگانه ناشی میشود. این پیکرهبندی از 2 هسته سفارشی سامسونگ، 2 هسته ARM Cortex-A76 با کارآیی بالا و 4 هسته کورتکس A55 با بهرهوری بالا بهره خواهد برد. بهعلاوه این تراشه از پردازنده گرافیکی Mali-G77 ساخت شرکت ARM استفاده خواهد کرد. سامسونگ میگوید که این پردازنده نخستین GPU پیشرفته مبتنی بر معماری جدید Valhall بهشمار میآید. همچنین بهره وری انرژی یا توان گرافیکی این پردازنده در مقایسه با گذشته 20 درصد ارتقا یافته است. این پدیده احتمالا برای طرفداران پر و پا قرص گیمینگ موبایلی بسیار هیجانانگیز خواهد بود.
قابلیت هوش مصنوعی دستگاه از طریق واحد پردازش عصبی (NPU) دو هستهای تامین میشود. این تراشه امکان پردازش اعمال مرتبط با هوش مصنوعی بر روی دستگاه و بدوننیاز به یک شبکه یا سرور را فراهم میکند. بدینترتیب اعمال مذکور به شکل سریعتر و ایمنتر قابل اجرا خواهند بود. بهعلاوه این مشخصه به ارتقای کارآیی سیستم تشخیص چهره مبتنی بر هوش مصنوعی و بهبود قابلیت تشخیص صحنه توسط دوربینها کمک خواهد کرد. مشخصه تشخیص صحنه به منظور ثبت بهترین تصاویر ممکن بر اساس ماهیت سوژه و موقعیت آن از تنظیمات ویژه بهصورت خودکار استفاده میکند. بر اساس اظهارات سامسونگ، “تراشه اگزینوس 990 و مودم اگزینوس 5123 برای بهکارگیری در محصولات 5G پیشرفته و اپلیکیشنهای هوش مصنوعی کاملا سازگار هستند. این تراشهها جهت کمک به جاهطلبترین شرکتهای بزرگ و کوچک در راستای دستیابی آنها به اهداف و ارائه قابلیتهای جدید به بازار طراحی شدهاند.”
مودم 5G اگزینوس 5123 یکی از نخستین تراشههای مودمی تولید شده با استفاده از فرآیند 7 نانومتری EUV بهشمار میرود. این تراشه از امواج هوایی میلیمتری و کمتر از 6 گیگاهرتز پشتیبانی میکند. بعلاوه مودم مذکور از استانداردهای 2G GSM/CDMA، 3G WCDMA ،TD-SCDMA ،HSPA و 4G LTE پشتیبانی خواهد کرد. با تجمیع 8 سرویسدهنده مخابراتی در بستر شبکه 5G، سرعت دانلود این تراشه در بستر شبکههای موج میلیمتری و زیر 6 گیگاهرتز حداکثر به 7.35 و 5.1 گیگابیتبرثانیه خواهد رسید. بعلاوه سرعت این تراشه در بستر شبکه 4G مجهز به مدولاسیون دیجیتالی 1024 QAM به 3.06 گیگابیتبرثانیه میرسد. با توجه به اینکه حداکثر سرعت عملیاتی ثبت شده برای دانلود در بستر شبکه 5G معادل 3.67 گیگابیتبرثانیه است (این رکورد توسط هواوی و شریک سوئیسی آن موسوم به Sunrise به ثبت رسیده است)؛ لذا بهنظر میرسد که مودم 5G سامسونگ قادر به پشتیبانی از کلیه اشکال ترافیکی 5G خواهد بود. تکنیک تجمیع مخابراتی بهمعنای ترکیب 2 یا چند سرویسدهنده مخابراتی جهت ایجاد یک کانال دادهای بزرگتر است. این ایده فضای بیشتری را جهت مدیریت ترافیک دادهای حجیمتر ارائه خواهد کرد؛ در نتیجه امکان انتقال دادهها با سرعتهای بالاتر فراهم خواهد شد.
تراشه اگزینوس 990 از نرخ تبادل داده LPDDR5 با پهنای باند 550 مگابیتبرثانیه و نمایشگرهایی با نرخ نوسازی 120 هرتزی پشتیبانی میکند. مشخصهای که تجربه پیمایشی بسیار روان و نمایش بسیار سریع انیمیشنهای ویدیویی بازیها را بهدنبال خواهد داشت. پردازنده سیگنال تصویر (ISP) بهکارگیری شده در تراشه از حداکثر 6 سنسور تصویربرداری مستقل و پردازش عملکرد حداکثر 3 دوربین بهصورت همزمان پشتیبانی میکند. این ISP تصاویر ثبت شده توسط دوربینهایی با رزولوشن حداکثر 108 مگاپیکسل را پردازش خواهد کرد. پیشتر و در ماه آگوست، کمپانی سامسونگ در اقدامی نهچندان تصادفی از توسعه یک حسگر دوربین 108 مگاپیکسلی خبر داده بود که حال شاهد حضورش بر روی این انتقام جوی غول پیکر هستیم.
حالا این همه اصطلاحات فنی و غیر فنی را به یکدیگر بافتیم که چه بگوییم؟ اینکه گلکسی S20 اولترا با تجهیز به چنین چیپست پیشرفتهای در کنار 12 یا 16 گیگابایت رم، رسما یک هالک شگفت انگیز است و هیچ اپلیکیشن و بازی موبایلی در جهان وجود ندارد تا بتواند قدرت آن را به چالش بکشد. پس ما هم به جای آنکه خودمان را درگیر یک سری بنچمارک دست و پا گیر کرده و چشم انتظار رکورد شکنی آن بمانیم، کلی بازی ریختیم و از انجام آنها در بالاترین کیفیت بر روی نمایشگر 120 هرتزی لذت بردیم!
البته باید به دو مورد هم اشاره کرد! اول از همه اینکه هالک ما بیظرفیتتر از ظاهر قدرتمندش است، یعنی ارایه نسخه پایه 128 گیگابایتی برای محصولی با چنین قدرت بالا و توانایی فیلمبرداری 8K که حجم بسیار سنگینی دارد، برای آن بسیار کم بهنظر میرسد، چرا که این روزها حتی محصولات میان رده نیز چنین حافظهای را در خودشان میبیینند و درست است که میتوان با کمک کارت حافظه جانبی آن را افزایش داد، اما قاعدتا باید اسلات دوم سیم کارت را فدا کرد و از سمتی، به اندازه حافظه داخلی لذت نبرد! تهیه محصول 512 گیگابایتی هم که یک خرج 200 دلاری یعنی بیش از 3 میلیون تومان را بر روی دست خریداری میگذارد که قاعدتا تا پیش از این تمام محتوای جیبش را برای خرید S20 اولترا هزینه کرده است. همچنین این هالک ما کمی هم زود رنج است و گاهی سریع داغ میکند! یعنی اگر تصمیم بگیرید که عملیات سنگینی چون فیلمبرداری 8K را چند دقیقهای ادامه دهید، بر رویش قادر به درست کردن نیمرو خواهید شد!
باتری
گلکسی S20 اولترا با دارا بودن حجم 5000 میلیآمپری بر قله حجیم بودن باتریهای پرچمدار سامسونگ میایستد، البته با توجه به ابعاد بزرگتر نمایشگر نسبت به اسلاف پیشین، این ظرفیت چندان هم دور از ذهن نیست با این حال با توجه به ضخامت 8.8 ملیمتری (سپر کاپیتان آمریکا را فاکتور بگیرید!)، بایستی جا دادن این باتری پر حجم در بطن دستگاه را هم ستود.
با توجه به فناوری نمایشگر و مصرف بهینه چیپست، انتظار کارایی خوبی هم از این باتری میرود. در تستهای انجام شده، انتقامجوی ما میتواند تا بیش از 18 ساعت به پخش مداوم ویدیو پرداخته (با روشنایی 50درصد) و نصف روز را هم بهصورت متوالی با آن وبگردی کرد. البته این برای زمانی است که نرخ رفرش نمایشگر بر روی 60 باشد و با تغییر آن به 120 هرتز، تا 20 درصد از ظرفیت باتری صرف این خوشگذرانی بیشتر خواهد شد.
گلکسی S20 اولترا با دارا بودن حجم 5000 میلیآمپری بر قله حجیم بودن باتریهای پرچمدار سامسونگ میایستد، البته با توجه به ابعاد بزرگتر نمایشگر نسبت به اسلاف پیشین، این ظرفیت چندان هم دور از ذهن نیست با این حال با توجه به ضخامت 8.8 ملیمتری (سپر کاپیتان آمریکا را فاکتور بگیرید!)، بایستی جا دادن این باتری پر حجم در بطن دستگاه را هم ستود.
با توجه به فناوری نمایشگر و مصرف بهینه چیپست، انتظار کارایی خوبی هم از این باتری میرود. در تستهای انجام شده، انتقامجوی ما میتواند تا بیش از 18 ساعت به پخش مداوم ویدیو پرداخته (با روشنایی 50درصد) و نصف روز را هم بهصورت متوالی با آن وبگردی کرد. البته این برای زمانی است که نرخ رفرش نمایشگر بر روی 60 باشد و با تغییر آن به 120 هرتز، تا 20 درصد از ظرفیت باتری صرف این خوشگذرانی بیشتر خواهد شد.
جمع بندی
گلکسی اس 20 اولترا بدون پتانسیل نیست. ولی بازاریابی بیش از حد پرشور و اندازه برآمدگی دوربین باعث شد چشم انتظار یک محصول انقلابی باشیم ولی قابلیت زوم فضایی و فناوری نوناسل حداقل در حال حاضر هیجانانگیز نیستند.
قبول داریم، لنز تلهفوتو پریسکوپ عالی است و از هر نظر در مقایسه با هر دوربین تلهفوتو پریسکوپ مشابه دیگر که سال قبل در گوشیهای هوشمند دیدیم بهتر است، ولی یک سال گذشته است و جز این انتظاری نمیرود.
قبول داریم، اس 20 اولترا یک دوربین اصلی با حسگر بزرگ دارد که یقینا میتواند در نهایت کارهای عالی انجام دهد ولی طی چند هفتهای که با این گوشی بودیم خبری از جادو و شگفتی نبود.
قبول داریم، با بهترین نمایشگر سامسونگ روبرو هستیم ولی واقعا چرا نمیتوان بهترین نرخ تازهسازی تصویر و دقت نمایشگر را در کنار یکدیگر داشت؟
با توجه به قیمتی که سامسونگ برای گوشی خود تعیین کرده است، حق دارید خودتان را لوس کنید و حق دارید کمی خواهان شعبده و جادو باشید و از آن جایی که ظاهرا هیچکدام از آنها قرار نیست رخ بدهد، به شما پیشنهاد میکنیم بهار امسال به دنبال خرید مدلهای ارزانتر اس 20 باشید و اگر فکر میکنید میتوانید ناخنهای تیز خود را از صفحه نمایش گلکسی زد فلیپ دور نگه دارید، خرید گوشی را نیز میتوانید مد نظر قرار دهید.
مزایا
- نمایشگر امولد بزرگ، زیبا، روشن با نرخ تازهسازی تصویر 120 هرتز
- دوربین عالی تلهفوتو پریسکوپ قابلیتهای زوم متنوع دارد.
- چیپست نسل جدید از نظر عملکرد ارتقاء قابل توجهی داشته است.
- اسپیکرهای استریو کیفیت صدای خوب و بلندی دارند.
- سرعت شارژ بسیار سریع است.
معایب
- فوقالعاده گرانقیمت
- عمر باتری نه چندان جالب در حالت 120 هرتز
- دوربین 108 مگاپیکسل نوناسل با هیاهوهای تبلیغاتی سامسونگ همخوانی ندارد.
- قابلیت زوم فضایی 100 برابر تنها برای اهداف بازاریابی است.
- عملکرد حسگر اثرانگشت با رقبا فاصله زیادی دارد.